Overgang en voetreflexologie

Overgang en voetreflexologie

De overgang is geen ziekte maar een nieuwe levensfase! In de jaren voor en na de laatste menstruatie – bij vrouwen in het Westen zo tussen hun veertigste en zestigste – zoekt de veranderende hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. Deze periode wordt de overgang genoemd en gaat gepaard met veel veranderingen.

De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Het is een levensfase waarin vrouwen zich behoorlijk ongemakkelijk kunnen voelen. Gebleken is dat tachtig procent van de vrouwen in meer of mindere mate last heeft van overgangsverschijnselen. De klachten bij overgang zijn voor iedere vrouw verschillend.

Deze overgangsklachten kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Je lichaam transformeert naar een nieuwe toestand. En vrouwen zoeken dan ook vaak verlichting door middel van het gebruik van hormoonpreparaten of andere producten. Helaas, dit alles geeft vaak behoorlijke bijwerkingen of niet het gewenste resultaat waardoor veel vrouwen blijven tobben met hun hormonen. Ook het accepteren van deze nieuwe fase is voor veel vrouwen moeilijk. 

De overgang (ook wel perimenopauze of climacterium genoemd) kan enkele weken tot jaren duren en is het voorstadium van de menopauze. Na een jaar uitblijven van menstruatie is er sprake van menopauze en is de overgang voorbij. Helaas kunnen die typische overgangsklachten dan toch nog enkele jaren voortduren. De menopauze treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer overhebben. Het lichaam verliest zijn hormonale balans en maakt minder hormonen aan. Het voortplantingssysteem verliest zijn functie. De gemiddelde leeftijd voor menopauze is 51 jaar maar bij sommige vrouwen treedt zij veel eerder op.

  • Droge ogen
  • Hoofdpijn
  • Opgejaagd, geïrriteerd gevoel en/of emotionele buien
  • Opvliegers
  • Overmatige transpiratie (vaak ’s nachts)
  • Slaapstoornissen
  • Spier- en gewrichtspijnen
  • Stemmingswisselingen
  • Verlaagd libido
  • Vermoeidheid

In deze periode kan uw lichaam wel wat extra ondersteuning gebruiken. Voeding, voetreflexologie en coaching kunnen hierin een uitkomst zijn. Doormiddel van een uitgebreide anamnese (vragenlijst) en een analytisch voetenonderzoek schrijf ik een behandelplan specifiek op de door u genoemde klachten. Dit behandelplan bestaat uit ± 8 behandelingen of meer, afhankelijk van het zelfgenezend vermogen van uw lichaam. Ik maak gebruik van zowel de Westerse als Chinese methode om tot de kern van de oorzaak te komen.