Chinli-TuiNa Therapie

Chinli-TuiNa Therapie

Tuina (spreek uit “twie-na”) is een Chinese Lichaamsmassage die ook in de moderne Chinese gezondheidszorg niet weg te denken is. Het is één van de pijlers van  de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Samen met acupunctuur, kruidenleer en Qi-gong vormt het de kern van de TCM.

Er zijn teksten over dergelijke massagevormen gevonden uit de tijd ruim voordat de acupunctuur tot ontwikkeling kwam. Evenals veel andere Chinese methoden wordt Tuina  toegepast zowel ter voorkoming alsook ter behandeling van veel aandoeningen.

Recent zien we dat Tuina in het westen zijn intrede doet en hier binnen en naast de bestaande gezondheidszorg een eigen plek verwerft.

Wat is Tuina

Tuina is zoals hierboven al vermeld een vorm van lichaamsmassage. Maar de lichaamsmassage zoals wij die in het westen hebben ontwikkeld, vanuit het principe van een scheiding van lichaam en geest, verschilt hier sterk van. De Chinese visie, die dit onderscheid niet maakt, ziet de mens als geheel. Een energetisch geheel waarbij klachten en of ziektes voortkomen vanuit een onbalans van het energetisch systeem. Vaak veroorzaakt door, zoals men dat noemt, blokkades of stagnaties. Hierdoor kan  de Qi (levensenergie) niet vrijelijk  stromen en worden b.v. afvalstoffen niet goed afgevoerd waardoor er klachten kunnen ontstaan.

In het westen masseert en manipuleert men meestal de pijnlijke spieren en of gewrichten om zo tot een goed resultaat te komen. Doordat bij Tuina de oorzaak van de klacht niet alleen lokaal wordt gezocht, worden tijdens behandelingen ook vaak de diverse acupunctuurpunten en meridianen die verband houden met de klacht of het ontstaan hiervan meegenomen.

Een Tuina behandeling kan uit veel verschillende massagetechnieken bestaan. De masseur heeft hierdoor de mogelijkheid om een heel gerichte aanpak te kiezen.

We zien Tuina soms ook toegepast als alternatief voor acupunctuur in het geval men te angstig is voor naalden.

In de dagelijkse praktijk worden de massages vaak gegeven in combinatie met b.v. cupping, Gua-sha, moxabehandelingen en voetreflexmassages. Deze combinaties maken het tot een zeer effectieve methode.

Tuina in mijn praktijk  

Als gediplomeerd Chinli-Tuina therapeut geef ik vanaf juni 2018 Chinli-Tuina massages in mijn praktijk. Voor tarieven verwijs ik u naar de pagina tarieven.   Een massage kan zowel preventief alsook op klachten ingezet worden.
Vanuit mijn kennis van de Chinese voetreflextherapie zie ik veel mogelijkheden om beide methoden te kunnen combineren.
Daarnaast kan b.v. ook CuppingGua-Sha of de TDP-lamp gebruikt worden om de effectiviteit van een behandeling te vergroten.

Wat de diverse mogelijkheden zijn, kunnen we vooraf bespreken om zo tot een behandeling/ massage te komen die u als prettig ervaart.