Dorn-therapie en Breuss massage

Dorn-therapie en Breuss massage

De Dorn Methode is een fantastische methode om op een vriendelijke en zachte manier beenlengteverschil, bekkenscheefstand en verschoven wervels te corrigeren. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden.

De oorsprong van de Dorn therapie ligt in Duitsland. Dieter Dorn ontwikkelde de methode verder, nadat hij zelf succesvol voor spit was behandeld door een 80-jarige man uit een nabij gelegen dorp.

Het uitgangspunt van de Dorn methode is het corrigeren van een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar kan ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand.
In plaats van het te korte been te corrigeren door hakjes, steunzolen etc, wordt het te lange been d.m.v eenvoudige oefeningen korter gemaakt, waardoor deze hulpmiddelen overbodig zijn. een te lang been kunnen zijn:

  • zittend beroep
  • verkeerde houding tijdens zitten
  • bij kinderen bv. door het uittrekken van te krappe laarsjes of bij de geboorte.

De kop van het kogelgewricht van het dijbeen komt dan te los in de kom van het heupgewricht te zitten. Spieren en banden die de kop op zijn plaats moeten houden, wennen aan deze situatie en houden de kop niet meer goed in de kom. Het opheffen van het beenlengte-verschil zit hem in het terug brengen van de kop in de kom van het gewricht.

Vervolgens worden de wervels op zachte wijze gecorrigeerd, waarbij gebruik gemaakt wordt van de beweeglijkheid van de cliënt.

De Dorn-methode is bijna in alle gevallen aan de wervelkolom gerelateerde klachten in te zetten.(o.a hoofdpijnen, rugpijnen, knieklachten, bekkenscheefstand, voetklachten, etc.)

Duur van het behandeltraject:
Na maximaal 3 behandelingen zal er een duidelijke verbetering in de klachten merkbaar zijn, in veel gevallen zelfs al na de eerste behandeling.
Naast de behandelingen in de praktijk worden ook oefeningen voor thuis meegegeven die het proces versnellen.

Aanvullend kan er na óf voor de behandeling een speciale massage ( Breuss- massage) gegeven worden om herstel van de wervelkolom te ondersteunen.
De Breuss-massage is een rustige ontspannende massage op de wervelkolom, waarbij de wervelkolom zich kan gaan herstellen. Het wordt met een speciale olie uitgevoerd en geeft een diepgaande werking. De massage wordt als ontspannend en verwarmend ervaren.

De Breuss Massage is een hele rustige, zachte therapeutische rugmassage, die psychische en lichamelijke blokkades goed kan helpen oplossen.

Veel tussenwervelkolom problemen, zoals bijvoorbeeld ischias, ischialgie en een chronische hernia zijn met deze methode ongevaarlijk en goed te behandelen.

In de praktijk is gebleken dat bij spanningsklachten zoals burnout het hele lichaam nogal heftig kan reageren, maar dat de spanning zichtbaar afneemt. Ook bij menstruatieklachten kan de Breuss massage verlichtend werken. De massage wordt met de handen uitgevoerd om de rug meer te strekken en er wordt geen gebruik gemaakt van medicamenten. Slechts een stuk zijdepapier wordt benut om de speciale olie diep in te laten werken op de tussenwervelschijven om het proces te stimuleren.

Bij osteoporose en of pijn wordt de massage heel voorzichtig uitgevoerd, want de massage mag nooit pijnlijk zijn. Deze massage breng over het algemeen een enorm ontspannend effect teweeg en verlicht vele klachten, of neemt ze weg.

Bij zwangerschap en overige contra-indicaties wordt deze massage niet uitgevoerd. Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss Massage een ideale voorbereiding op de Dorn Therapie. De Breuss Massage kan ook direct na de Dorn Therapie gegeven worden om de wervelkolom op een rustige manier nog meer te strekken.

Een Breuss massage duurt circa 30 minuten.